Se știe de mult timp că atmosfera în care luăm masa ne influențează experiența de hrănire și chiar gustul mâncărurilor sau băuturilor pe care le consumăm. Conform studiilor de specialitate, mărimea, culoarea, forma și materialul farfuriilor, paharelor și tacâmurilor pe care le folosim pot face ca mâncărurile sau băuturile din fața noastră să pară mai apetisante sau, dimpotrivă, mai puțin atractive.
Dacă vrei exemple concrete, gândește-te la cât de apetisantă pare o ciorbă țărănească servită într-un vas de lut, o cremă de zahăr ars direct în vasele minuscule în care a fost coaptă la cuptor, ori o salată de fructe în cupe de porțelan?
Indiferent dacă pregătim o petrecere sau urmează să luăm masa acasă, împreună cu familia, trebuie să acordăm o importanță deosebită nu doar bunătăților pe care le vom servi, ci și modului lor de prezentare.
De ce nu servim laptele în pahar cu picior și vinul în cană?
Când vine vorba de băuturi, o regulă simplă de la care trebuie să pornești atunci când alegi vasul potrivit pentru servirea fiecăreia este următoarea: cele necesare în cană și „mofturile” în pahar.
Laptele de exemplu, este un aliment care poate însoți cu succes majoritatea preparatelor servite la micul dejun. Deși este absolut delicios și poate fi savurat cu plăcere și pe post de băutură răcoritoare, scopul său principal este acela de a completa masa și de a oferi dietei tale un plus de valoare. Poți bea lapte din pahar, dar la fel de bine și dintr-o cană de lut cu coadă, deoarece, în final, contează doar dacă el ajunge sau nu în sistemul tău digestiv si6nu neapărat vasul din care și-a pornit călătoria. Vinul pe de altă parte, cu toate că oferă unele avantaje pentru sănătatea generală, nu este o băutură esențială pentru bunăstarea organismului. De aceea, el se servește în pahare înalte, din sticlă de cea mai bună calitate, care scot foarte bine în evidență caracteristicile sale.
Băuturile alcoolice în general, nu sunt servite pentru a stinge setea, ci pentru a fi savurate ușor șice nu, a bucura simțurile consumatorului cât mai mult timp. Tocmai de aceea, într-un cadru formal, este bine să ai grijă ca pe masă să existe și pahare apa care să acompanieze pe cele de vin, wisky, palincă sau orice altă băutură ai pregătit pentru musafirii tăi.
Și dacă tot am amintit de băuturi care te răsfață, să știi că pentru vinuri nu există prezentare mai potrivită pentru un vin decât un set de pahare grappa, iar pentru băuturile tale unul de pahare de wisky.
Paharul potrivit face băutura din interiorul său să arate mai apetisant și dă o notă mai elegantă întregii mese. De asemenea, are și un rol practic. Forma lui face ca aromele băuturii preferate să se concentreze mai bine, iar temperatura băuturii să se păstreze mai mult timp la valoarea ideală. Ești gata pentru o nouă experiență de degustare? Atunci, gândește-te de două ori ce pahar să folosești înainte de a deschide băutura preferată!