Pe masura ce nevoile de apa cresc si devine din ce in ce mai pretioasa, multi proprietari si profesionisti se indreapta spre servicii foraje puturi apa.
Forarea unui put face posibila satisfacerea nevoilor de apa (alimentarea cu apa potabila, udarea gradinilor) si reducerea facturii de apa. Acesta este un proces de exploatare a resurselor naturale, care consta in saparea puturilor care asigura accesul la panza freatica pentru extragerea apei din subsol.
Realizarea forajului este foarte avantajoasa. Sa descoperim impreuna in acest articol utilitatea forajului si metoda de realizare a acesteia.
Ce este un foraj?
Forarea cu apa este un sistem care consta in saparea unei gropi, sau propriu-zis, a unei fantani, la mare adancime pentru a accesa panza freatica. Pentru a ridica apa pura si abundenta, este important ca acest acvifer sa fie adanc. Un acvifer adanc ofera, de fapt, apa mai curata, deoarece este bine filtrata din pamant. In general adancimile variaza de la 10 metri la 200 de metri, in functie de sectoare si de debitele cautate. Debitele pot varia, la randul lor, de la 500L/h la 50.000 L/h.
Forajul este captusit cu un cilindru de otel care incorporeaza o teava de plastic foarte rigida. Dotata cu pompa, conducta permite ridicarea apei din panza freatica.
In general, forarea cu apa ofera debite mai mari decat sondele la 1500 l/h. Ca urmare, ofera o solutie autonoma pentru a asigura alimentarea generala a unei case.
Forarea necesita unelte specifice (masini semi-automate) si know-how avansat. Astfel, profesionistul, insarcinat cu aceste foraje puturi apa, trebuie sa plaseze partea tensionata a carcasei exact in formatiunea acviferului, tinand intotdeauna cont de natura terenului.
La ce foloseste forarea?
Pentru a putea beneficia de apa de la izvoarele de pe terenul tau acasa si sa o folosesti asa cum iti doresti, cea mai buna solutie este sa faci un foraj. Acest lucru face posibila captarea directa a apei din surse subterane, in special din panza freatica.
Forajul are avantaje incontestabile. Acest sistem ofera o sursa de apa curata care nu contine clor sau substante chimice. Apa extrasa este lipsita de toate impuritatile deoarece provine direct din subsol. Forand un put, te poti bucura de apa sanitara si este o solutie eficienta pentru economisirea facturii la apa.
Tipuri de foraje puturi
Forajul este folosit pentru saparea puturilor care permit extragerea apelor subterane. Exista trei tipuri de puturi:
- Foraj traditional de puturi (sapat)
Este o fantana de mica adancime al carei rol esential este colectarea apei pluviale si a apelor de suprafata in general. Fantana traditionala este de obicei echipata cu o pompa de suprafata.
- Forarea unei fantani arteziane
Acest sistem asigura o calitate optima a apei si presiune. Este un foraj din care apa izvoraste in mod natural. Pentru acest tip de sonda forajul trebuie sa aiba loc acolo unde panza freatica este sub presiune.
- Fantana instantanee
Forarea unui put instantaneu se realizeaza pe verticala. Aceasta implica introducerea unei carcase in pamant cu un varf ascutit pana cand ajunge la panza freatica. Acest tip de fantana este foarte adanc si permite exploatarea apei subterane de la 100 m.